10 TIPS VOOR HET PRAKTIJKEXAMEN


Je praktijkexamen staat voor de deur. Moet je binnenkort afrijden en voel je je nerveus? Met deze 10 tips helpt Rijschool Lodewijk je graag met het voorbereiden op je praktijkexamen.

 

1. Voorbereiden praktijkexamen: neem voldoende lessen

Er gaan heel wat verhalen rond over hoeveel lessen je nodig hebt voor je op praktijkexamen gaat. Gemiddeld zijn er 40 lesuren nodig van 60 minuten. Soms meer, soms minder. Dat scheelt per persoon. Neem de hoeveelheid lessen die je nodig hebt.

Liever een paar extra lessen in de zak dan op goed geluk naar het examen, met het risico dat je het niet haalt en alsnog voor meer kosten komt te staan voor extra rijlessen. Bovendien heb je zo meer tijd voor voorbereiding op je theorie-examen en eventueel een tussentijdse toets. 

 

2. Plan de examentijd die het beste bij je past

De een is een ochtendmens, de ander komt pas ’s avonds tot leven. Plan een tijd waarop je op je best bent. De rijschool kan meestal samen met jou de tijd kiezen die het beste bij je past.

 

3. Vertel zo min mogelijk mensen wanneer je moet afrijden

Het is verleidelijk om aan familie, vrienden en bekenden te vertellen wanneer je moet afrijden. Toch is het advies: vertel zo min mogelijk mensen wanneer je praktijkexamen is. Iedereen weet namelijk wel iets te vertellen over het rijexamen, uit eigen ervaring of van verhalen.

Dit laatste kan voor sommigen op de zenuwen werken. Je hoort allerlei verhalen, die meestal niet kloppen. Om te voorkomen dat de druk toeneemt, kun je beter aan zo min mogelijk mensen vertellen wanneer je moet afrijden.

4. Voorbereiden praktijkexamen: zorg voor een goede nachtrust

Dit kun je over van alles zeggen, maar het is echt ontzettend belangrijk. Ga op tijd naar bed en zorg voor ontspanning voordat je gaat slapen. De manier van ontspanning is heel verschillend, maar wat voor jou werkt, weet je zelf het beste.

5. Voorbereiden praktijkexamen: eet een banaan

Goed, misschien een fabeltje, maar goed eten is belangrijk om je voor te bereiden. Een examen doen vraagt om veel concentratie, goede voeding zal daar zeker bij helpen. Trouwens, in bananen zitten veel koolhydraten, wat je in korte tijd veel energie geeft. Zeker niet onhandig als je moet afrijden.

 

6. Wees niet bang voor de examinator

De examinator bijt niet, het is gewoon een mens van vlees en bloed. Hij of zij zal er alles aan doen om jou op je gemak te stellen. Voor de examinator is het altijd prettiger om een leuke boodschap te brengen dan een slecht-nieuws-gesprek. Concentreer je dus vooral lekker op de rit.

 

7. Voorbereiden praktijkexamen: neem lekker de tijd

Voordat je wegrijdt bij de examencentrum neem rustig de tijd. Adem een keer goed in en uit, controleer alle checks en rij dan rustig weg.

 

8. Ga voor veilig en vlot rijden (niet voor foutloos)

Probeer zo veilig, vlot en zelfstandig mogelijk te rijden. Ga niet voor een 10. Foutloos rijden is onmogelijk, dus durf te rijden zoals je geleerd hebt en neem initiatief. Maak je een fout? Geen ramp: een keer diep in en uit ademen en verder gaan. Blijf niet malen in je hoofd wat geweest is, want een nieuwe situatie dient zich aan. De examinator verwacht geen foutloze rit. Hij of zij weet dat je nog een beginnende bestuurder bent.

 

9. Richt je tijdens het rijden op de rit, niet op het eindresultaat

Als de rit begonnen is, richt je dan op autorijden en denk niet steeds na of iets wel of niet goed is. Concentreer je niet op het eindresultaat, en blijf in het hier en nu, ongeacht wat er op het moment aan de orde is.

 

10. Einde van de rit: werk alles netjes af

De laatste loodjes wegen het zwaarst, maar je bent er bijna. Je rijdt de parkeerplaats op bij het CBR en hebt bijna de finish bereikt. Blijf scherp, want pas als je uitgestapt bent en wegloopt van de auto is het praktijkexamen voorbij. Dus werk alles netjes af zoals je dit geleerd hebt. Realiseer je dat op de parkeerplaats meerdere kandidaten kunnen zijn, het is een komen en gaan. Dus let extra goed op.

 

Succes met je praktijkexamen!
Hopelijk helpen deze tips je op weg. Moet je binnenkort afrijden? Veel succes met je praktijkexamen!